Selecteer een pagina

Het verzorgen van een hond is een belangrijk onderdeel van het houden van een huisdier. Naast het geven van voedsel en water, is het ook nodig om de vacht en oren van je hond te verzorgen. In dit blogpost gaan we dieper in op het gebruik van hondenshampoo en oorreinigers voor honden.

Hondenshampoo

Hondenshampoo is speciaal gemaakt voor de vacht van een hond. Het is belangrijk om een shampoo te kiezen die geschikt is voor de vachttype van je hond. Sommige honden hebben bijvoorbeeld een droge of gevoelige huid, waarbij een milde shampoo beter is. Andere honden hebben juist een vette vacht en hebben baat bij een shampoo die de talgproductie vermindert.

Het is ook belangrijk om te weten dat hondenshampoo niet hetzelfde is als mensenshampoo. Mensenshampoo bevat vaak chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de hondenhuid en kan leiden tot irritatie of zelfs een allergische reactie. Het is daarom beter om altijd een shampoo te gebruiken die speciaal is gemaakt voor honden.

Hoe gebruik je hondenshampoo?

Voordat je de hond gaat wassen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle benodigdheden bij de hand hebt. Dit omvat de hondenshampoo, een handdoek, een borstel en eventueel een föhn. Voordat je begint met het wassen, moet je de hond goed borstelen om knopen en klitten te verwijderen. Dit maakt het wassen later makkelijker en voorkomt dat de hond pijn heeft tijdens het wassen.

Vervolgens kan je de hond in bad doen of met een emmer water en een emmer shampoo wassen. Zorg ervoor dat je de shampoo goed inmasseert in de vacht van de hond en laat het even inwerken voordat je het uitspoelt. Zorg ervoor dat je het hele lichaam van de hond wast, inclusief de poten en de buik.

Na het wassen, is het belangrijk om de hond goed af te drogen. Dit kan je doen met een handdoek of eventueel met een föhn op lage stand. Zorg ervoor dat de hond helemaal droog is voordat je hem laat rondlopen, om te voorkomen dat hij het koud krijgt.

Oorontsteking bij honden voorkomen

Net als bij mensen, kunnen ook honden last krijgen van oorontsteking. Dit komt door overtollig oorsmeer in de oren. Honden die last hebben van een oorontsteking proberen vaak rondom de oren te krabben en te bijten. Hierdoor kan de huid rondom de oren ook geïrriteerd raken. Door regelmatig overtollig oorsmeer te verwijderen minimaliseer je de kans op een oorontsteking. Dit kan je doen met een speciale oorreiniger voor honden

Oorreiniger bij honden gebruiken

Oorreiniger voor honden is eenvoudig te gebruiken. Zorg er allereerst voor dat de oorreiniger op kamertemperatuur is. Druppel 10 tot 15 druppels in de oren van de hond en masseer dit zachtjes in. Na een paar minuten kan je eenvoudig overtollig oorsmeer uit de oren vegen.

Toch een oorontsteking?

Heeft de hond toch een oorontsteking? Ga dan langs de dierenarts om de oorklachten te laten afnemen. Want langdurige oorklachten kan ernstige gevolgen hebben voor het gehoor van de hond.

De beste tips om wespen te bestrijden

De beste tips om wespen te bestrijden

Wespen zijn vaak ongewenste gasten in de buurt van ons huis en kunnen voor overlast en zelfs gevaar zorgen. Een wespensteek kan pijnlijk zijn en in sommige gevallen zelfs levensbedreigend, vooral voor mensen met een allergie voor wespensteken. Het is daarom belangrijk...

Lees meer
Het volgen van jachthondentraining

Het volgen van jachthondentraining

Binnen de jagerstak wordt er gesproken van werk voor het schot en werk na het schot. Daarmee wordt bedoeld: welke taken, die verricht worden om de jacht geslaagd te maken. Het is dan ook van belang, dat elke stappen binnen de jacht goed worden uitgevoerd. Daarom is...

Lees meer
Wat is een cockapoo?

Wat is een cockapoo?

Cockapoos zijn een hybride hondenras, ontstaan door het kruisen van een Cocker Spaniël met een Poedel. Ze staan bekend als intelligente, aanhankelijke en loyale honden die prima geschikt zijn als gezelschapsdier. Hoe ziet een Cockapoo eruit? Ze hebben meestal een...

Lees meer